De VZW Dierenasiel Tienen zet zich samen met de stad Tienen al jaren in voor de zwerfkatten op het grondgebied Tienen. Het belangrijkste facet van deze inzet betreft de sterilisatie en castratie van zwerfkatten. Want de gevolgen van een niet-gesteriliseerde populatie zijn gigantisch. Hoe snel kan een groepje zwerfkatten groeien? Dit zijn officiële cijfers van de “American Humane Association”:

Vertrekkende van twee katten met telkens twee nestjes per jaar waarbij twee tot drie kittens per nestje overleven:
Jaar 1: 12

Jaar 2: 66

Jaar 3: 382

Jaar 4: 2.201

Jaar 5: 12.680

Jaar 6: 73.041

Jaar 7: 420.715

Jaar 8: 2.423.316

Jaar 9: 13.968.290

Jaar 10: 80.399.780

Natuurlijk zullen de aantallen zelden zo gaan groeien. De realiteit van niet-gesteriliseerde populaties zijn veel somberder op gebied van dierenwelzijn. Denk aan sterfte door ziekte, natuurlijke vijanden, gevaar van menselijke infrastructuren,… Iedereen heeft er baat bij om werk te maken van sterilisaties zodat katten een zo degelijk mogelijk leven kunnen leiden in hun gekende territorium.

Hierbij hebben we uiteraard de hulp nodig van jullie, de burger. Wat kan je doen om zwerfkatten in jouw buurt te helpen?

  • Contacteer ons of de milieudienst van de stad Tienen met de nodige informatie over zwerfkatten in jouw buurt.
  • Onze medewerkers maken met jou een afspraak zodat we de werkwijze in jouw buurt kunnen afstemmen.
  • De zwerfkatten worden gevangen met behulp van een diervriendelijke kattenval. Deze val wordt aan je uitgeleend via het asiel en we staan je met woord en daad bij.
  • Een gevangen zwerfkat wordt door onze medewerkers naar een dierenarts gebracht die de sterilisatie/castratie uitvoert.
  • De kat wordt de dag nadien weer vrijgelaten op exact dezelfde locatie als waar ze gevangen werd.

Wij zullen dus nooit dieren weghalen uit hun bekende territorium. Het sterilisatieproject moet leiden tot gelukkige, gezonde populaties en zorgen voor een inperking van het aantal katten. Maar het is niet de bedoeling om zwerfkatten weg te halen (hetgeen levensgevaarlijk zou zijn voor de desbetreffende katten).

Wat als mijn eigen tamme kat wordt gevangen tijdens een vangactie? Zwerfkatten worden meestal gevangen via een contactpersoon die de dieren op de desbetreffende locatie kent en voedert. Dat maakt de kans klein dat een tamme kat van buren wordt gevangen. Daarbij kijken onze dierenartsen steeds naar het gedrag van de gevangen katten en ze contacteren ons indien het om een 100% tam dier zou gaan. En natuurlijk controleren ze ook op de aanwezigheid van een chip voor de aanvang van de operatie.

Op dit ogenblik worden zwerfkatten gesteriliseerd op de volgende locaties:
/

Ook Hoegaarden en Boutersem maken werk van een sterilisatieproject. Deze projecten lopen echter niet via ons asiel.

Wens je meer te weten over vrijwilligerswerk in het asiel?

Heb je meer informatie nodig?