Vrijwilligerswerk in ons asiel

Het asiel steunt dag in dag uit op een fantastische ploeg vrijwilligers, zowel voor onze honden als onze katten. Vrijwilligers zijn de ruggengraat van onze organisatie. Zij staan in voor de algemene verzorging van de dieren, een propere leefomgeving, het opvolgen van de medische toestand en het zoveel mogelijk voorzien in de basisbehoeften van de dieren. Onze VZW heeft steeds nood aan mensen die de handen uit de mouwen willen steken voor het poetswerk, wat huishoudelijk werk, klusjes in en rond het asiel, het spelen met de katten, wandelen met de honden, …

Hygiëne is van groot belang in elk asiel of dierenopvang. Dus zorgen we dagelijks voor propere kamers/kennels, kattenbakken, krabpalen, manden, … Dat werk wordt hoofdzakelijk in de voormiddag gepland. In de namiddag kunnen we ook mensen gebruiken voor wat meer huishoudelijk werk bij de katten (de afwas, de reguliere was, dweilen, de katten eten geven, …) en het wandelen/knuffelen met de honden.

 

Een dag in het leven van de katten(vrijwilligers)

De ochtendploeg komt om 8u toe in het asiel. Deze 1, 2 of 3 mensen zullen de hele voormiddag in de weer zijn met

 • het kuisen van kamer 1, 2, 3 en de quarantaine
 • het geven van het eten
 • en indien nodig medicatie.

In kamer 1 en 2 zitten een aantal katten vrij in de kamers. In kamer 3 en in de quarantaine zitten de katten in benchen. Deze respectievelijk 12 en 9 benchen moeten elk apart gekuist worden. Nadien krijgen ze proper drinkwater en eten. Daarna wordt de vloer nog geborsteld en gedweild. Ook op de gang staan enkele kattenbakken en krabpalen, die in de voormiddag in orde gezet worden. Als laatste wordt de vloer van de gemeenschappelijke delen (wasplaats, keuken, gang, inkom) geborsteld en gedweild. Afhankelijk van wie er die dag is en van de drukte worden er extra’s gedaan, bv. de schappen en kasten van de wasplaats kuisen, de schappen en kasten van de quarantaine kuisen, de buitenkennels van kamer 1 en 2 kuisen, het tuinhuis op orde zetten, …

De namiddagploeg komt toe om 14u. Deze 1 of 2 personen zullen in de namiddag in de weer zijn met

 • de afwas: de eet- en drinkbakjes van de katten, de Kongs van de honden, de eetkommen van de honden, …
 • de was: vodden, keukenhanddoeken, dekentjes van de honden, dekentjes van de katten, …
 • voorraden aanvullen, zodat de ochtendploeg van de dag nadien weer aan de slag kan: verschillende soorten kattenbakvulling, verschillende soorten katteneten, …
 • eten geven
 • en indien nodig medicatie.

De adopties van de katten worden georganiseerd door onze kattenverantwoordelijke. Zij heeft geen vaste uren in het asiel. Zij is aanwezig indien er een afspraak is met potentiële adoptanten, wanneer een kat naar de dierenarts moet, om te werken met de (moeilijkere) katten en indien nodig om de katten eten te geven.

Een dag in het leven van de honden(vrijwilligers)

De ochtend en voormiddag wordt bij de honden momenteel niet ingevuld door vrijwilligers, maar door de 2 werknemers van het asiel (de algemeen verantwoordelijke Seppe en de hondenverantwoordelijke Tamara). De honden krijgen eten, waarna de binnenkennels gekuist worden. Elke hond wordt eerst buiten gelaten op de speelweide. Nadien worden de waterkommen leeg gemaakt, de manden omhoog gezet, speeltjes omhoog gelegd en vuile dekens weggenomen. Hierna wordt de vloer afgespoten met water, afgeschuurd met product, opnieuw afgespoten en nadien afgetrokken. De proper gemaakte manden worden terug gezet, inclusief speeltjes en propere dekens. De waterkommen worden opnieuw gevuld en de Kong wordt klaargelegd. Nu de kennel proper is kan de hond terug binnen gelaten worden en genieten van zijn of haar Kong. Zo wordt de hele gang afgewerkt, 16 kennels in totaal. Tijdens het kuisen maakt Tamara ook kort tijd voor wat knuffels, verzorging of training met enkele van de honden.

We zoeken wel steeds naar mensen die het ochtendteam bij de honden willen komen versterken. Jouw taken zijn dan:

 • verzorgen van de huisvesting van de honden (binnenkennel, manden, dekentjes, speeltjes, kongs, …)
 • proper houden van de buitenkennels en speelweiden
 • veranderingen in hun gedrag of gezondheid opmerken en doorgeven
 • quality time met de honden

In de namiddag gaat elke hond minstens een 20-tal minuten op de speelweide. Uiteraard rekenen we ook hier op vrijwilligers om met de honden te komen

 • wandelen
 • knuffelen
 • verzorgingsmomentjes aan te bieden.

De wandelingen duren meestal 30min tot 1u, afhankelijk van de hond en de vrijwilliger. Daarnaast proberen zowel Seppe als Tamara als de vrijwillige gedragscoaches Trees en Sophie om extra tijd te spenderen met bepaalde honden, bepaalde vaardigheden en trainingsoefeningen met hen te doen, … In de zomer doen we ook leuke extra’s, zoals zwembadjes zetten voor de honden, buiten snuffelspelletjes spelen, … In de winter zijn we hier helaas iets beperkter in. Ook in geval van plotse medische situaties, afspraken met dierenartsen die buiten de gewone uren vallen, fel onweer, vuurwerk, … staan Seppe en Tamara voor de honden klaar.

De adopties van de honden worden georganiseerd door Tamara. Voor de meeste honden vraagt dit meerdere bezoeken, verspreid over verschillende weken, soms zelfs maanden. Die tijd nemen we daar dan ook voor zodat de juiste match gevonden wordt.

Vrijwilligers aan het woord

Ons team bestaat uit tientallen vrijwilligers die voor een hele hoop taken instaan. We laten hen met plezier aan het woord om jullie mee te geven waarom ze als vrijwilliger gestart zijn en wat hen blijft drijven. Lees hun verhalen op onze pagina Ontmoet onze vrijwilligers.

Wens je meer te weten over vrijwilligerswerk in het asiel?

Heb je meer informatie nodig?