Ik heb een hond/kat gevonden. Wat nu?

Heb je een hond of kat in nood gevonden in de gemeenten Tienen, Hoegaarden of Boutersem? Dan kan je contact opnemen met het asiel of met de lokale politie.

  • Het asiel is bereikbaar op +32 (0)497 267 268 van maandag tot en met zaterdag tussen 13:00 en 18:00, uitgezonderd op feestdagen.
  • De lokale politie voor de zone Getevallei is bereikbaar op 016 80 58 05. Voor de gemeente Boutersem is dat 016 63 43 63.

Onze diensten zullen in dat geval langskomen om een chipcontrole uit te voeren en het dier op te vangen. De politie van de zone Getevallei beschikt ook over chiplezers om deze actie onmiddellijk uit voeren.
Voor alle aangesloten gemeenten geldt dat de politie het asiel sowieso contacteert indien blijkt dat de eigenaar niet beschikbaar is of dat er geen chip wordt gevonden. Dieren die niet gechipt zijn worden wettelijk in orde gebracht door het asiel. De kosten hiervoor worden doorgerekend aan de eigenaar.

 

Ik heb een wild dier in nood gevonden. Wat nu?

Het asiel kan enkel instaan voor de opvang van honden en katten. Voor andere, wilde dieren kan je contact opnemen met de volgende organisaties:

  • Animal Rescue Service: 0499 89 98 99
  • Vogelopvangcentrum Malderen: 052 33 64 10
    Het enige erkende VOC in Vlaams-Brabant. Zij vangen naast vogels ook andere wilde dieren op.
  • Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden Zolder: 011 43 70 89
  • Natuurhulpcentrum Opglabbeek: 089 85 49 06

 

Mijn hond/kat is vermist. Wat kan ik doen?

Contacteer in eerste instantie steeds de politie en je lokaal dierenasiel zodat ze op de hoogte zijn van je vermiste dier. Geef hierbij zeker alle nodige info aangaande ras, geslacht, kleur/vacht en status van zijn of haar chip. Je kan ook steeds een foto naar het asiel doorsturen.

Ga vervolgens na of je buren niets hebben opgemerkt. In vele gevallen (zeker bij katten) is een dier vast te komen zitten in een garage of tuinhuis. De kansen op een snelle vondst zijn altijd groter indien buren mee helpen zoeken.

Je kan vervolgens ook een bericht via sociale media verspreiden. Denk daarbij zeker aan regionale Facebook groepen en niet enkel aan je eigen profiel.
Bij de vermissing van honden kan je ook de VZW Lost Dogzzz contacteren. Via hun website en Facebook pagina verspreiden zij een bericht met een zeer groot bereik. Je hond aanmelden gebeurt op deze pagina: https://www.lostdogzzz.be/meld-uw-vermiste-hond-aan/. Het bericht verschijnt vervolgens op https://www.facebook.com/Lostdogzzz/.

 

De befaamde chip

Moet mijn hond of kat gechipt zijn? Het antwoord is simpel: JA!
Voor honden geldt de chip- en registratieverplichting al meer dan 20 jaar. Hier kan dus absoluut geen twijfel bestaan. Heb je een hond? Dan moet deze over chip beschikken die correct geregistreerd staat in de DogID databank. De chip moet door een dierenarts aangebracht worden vóór de hond 8 weken oud is.

Voor katten is de verplichting ietwat complexer en recenter. Volgend diagram maakt de huidige wetgeving duidelijk:

Zoals vermeld worden honden geregistreerd bij DogID. Voor katten is dat CatID. Je kan perfect zelf nakijken of je eigen viervoeter correct werd geregistreerd. Hun chipnummer wordt vermeld in hun persoonlijke paspoort. Dat nummer kan je nakijken op volgende websites:

CATID: https://online.catid.be/

DOGID: https://www.dogid.be/nl/verantwoordelijke-zoeken

Heeft je viervoeter geen paspoort en dus hoogstwaarschijnlijk geen chip? Of merk je op dat de informatie in de databank niet meer correct is? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

En waarom is die chip nu nodig? De chip van een hond of kat is de enige manier om een verloren dier op een zo kort mogelijke termijn weer met zijn eigenaar te herenigen. Elke dierenarts of asiel kan de informatie van de chip uitlezen. Het is pas wanneer een chip ontbreekt of niet correct werd geregistreerd dat dieren noodgedwongen moeten worden opgevangen. Een asiel zal minimaal gedurende twee weken naar de eigenaar van een vondeling zoeken. Na deze twee weken kan er een nieuwe adoptant voor de hond of kat gezocht worden.

Wens je meer te weten over vrijwilligerswerk in het asiel?

Heb je meer informatie nodig?