Om te garanderen dat onze honden en katten een goede thuis vinden, gaan we steeds te werk via een specifiek adoptieproces. Zo is het bij onze VZW niet mogelijk om een dier onmiddellijk mee te nemen na een eerste kennismaking. Hoe gaan we precies te werk?

 • Indien je geïnteresseerd bent in één van onze viervoeters kan je je aanmelden via het contactformulier op deze website. Vink daarbij zeker het vakje ‘Ja, ik heb interesse om een dier te adopteren.‘ aan zodat je onze vragen kan beantwoorden. Wees in je beschrijving en je antwoorden zo uitgebreid en specifiek mogelijk. Op die manier hebben we al een beeld van de verdere mogelijkheden.
  Het is uiteraard ook mogelijk om het formulier vrijblijvend in te vullen zonder expliciete interesse in een dier dat al op de website staat. Dat geeft ons de kans om contact te leggen indien we een potentieel mooie match zien.
 • De volgende stap is een goed gesprek. Dat doen we altijd op afspraak in het asiel. Het is niet mogelijk om zonder afspraak op bezoek langs te komen. Zo kunnen onze honden- of katten-verantwoordelijken zich namelijk volledig focussen op het verhaal van kandidaten. Het is vooral van belang dat we een correct beeld krijgen van ieders verwachtingen, maar ook dat kandidaten weten wat de noden zijn van de hond/kat die ze wensen te adopteren. Elke kandidaat krijgt dan ook alle info mee over de medische achtergrond van het dier waarin ze geïnteresseerd zijn, alsook feedback over hun gedrag en onze ervaringen in het asiel.
 • Tijdens die eerste afspraak wordt er kennis gemaakt met de viervoeter(s). We verwachten dat alle gezinsleden waar dieren dagdagelijks mee in contact zouden komen hen al wat leren kennen alvorens ze geadopteerd worden. Op die manier verkleint de kans op onaangename verrassingen na de adoptie. Hier gaan we niet over een nacht ijs.
 • Voor onze honden volgen er steeds een aantal afspraken zodat je als kandidaat samen een wandeling kan maken, kan spelen op onze speelweide,…
  Indien er reeds een andere hond (of honden) aanwezig zijn bij een kandidaat plannen we een matching.

Eens iedereen 100% overtuigd is van de nieuwe start, nemen we samen het adoptiecontract door. Hierin worden algemene afspraken vastgelegd zoals:

 • Opvolging door medewerkers van het dierenasiel na de adoptie.
 • Up to date houden van de registratie van het dier (Dog/Cat ID)
 • Aansprakelijkheid
⚠️⚠️ Update n.a.v. COVID-19 maatregelen. ⚠️⚠️
 
Op vrijdagavond 20/03/20 werd via een perscommunicatie vanuit het kabinet van minister Ben Weyts medegedeeld dat asielen hun werk kunnen blijven verderzetten. Uiteraard dienen daarbij nog altijd de nodige (strenge) voorzorgsmaatregelen genomen te worden om ieders veiligheid te garanderen. Als bestuur van het Dierenasiel Tienen hebben goed moeten nadenken over wat binnen onze organisatie en infrastructuur haalbaar is en wat niet. Tot nader order zullen we als volgt te werk gaan:
 
– We blijven steunen op de inzet van onze vrijwilligers. Deze worden momenteel zo gespreid mogelijk ingezet zodat het aantal aanwezigen in het asiel laag blijft. Ook daarom worden momenteel geen nieuwe vrijwilligers aangenomen tenzij we absoluut nood hebben aan extra helpende handen.
Onze vrijwilligers zullen over een document beschikken dat aangeeft dat ze onderweg zijn van/naar het asiel (in het geval er controles op de baan worden uitgevoerd).
 
– Net zoals vroeger zijn wij enkel op afspraak beschikbaar. Bezoeken zonder afspraak waren sowieso al niet mogelijk met uitzondering van donaties. Momenteel vragen we u om altijd eerst telefonisch of per mail contact op te nemen.
 
– Kennismakingen aangaande het adopteren van een hond of kat zijn nog steeds mogelijk. We vragen daarbij dat elke kandidaat zich via ons contactformulier op de website aanmeldt. Het is van groot belang dat daarbij alle vragen aangaande adoptie concreet en zo uitgebreid mogelijk worden ingevuld. Berichten met ontbrekende informatie worden niet behandeld. Enkel als we een grote kans tot een match met één van onze viervoeters zien wordt de kandidaat uitgenodigd voor een kennismaking op onze speelweide. Hierbij kunnen we alle nodige maatregelen in acht nemen.
Kandidaten die langskomen krijgen een document per mail opgestuurd waarin we bevestigen dat ze onderweg zijn naar het dierenasiel i.k.v. een mogelijke adoptie. Gezien adopties in de perscommunicatie van de minister expliciet toegelaten worden mag dit dus geen probleem zijn.
**We behandelen de komende dagen alle aanvragen die recent werden verzonden. Hier werd gezien de onduidelijkheid van afgelopen een achterstand gecreëerd.**
 
– Kennismakingen aangaande het adopteren van een kat zijn enkel en alleen mogelijk indien kandidaten een eigen mondmasker meebrengen. Het dient om een gepast mondmasker te gaan zoals reeds uitgebreid in de media werd weergegeven. Een ander item zoals een sjaal is onvoldoende. Het adopteren van een kat in het asiel moet steeds via één van onze kattenkamers verlopen. Deze infrastructuur maakt het nog altijd moeilijk om ‘social distancing’ correct toe te passen. Omdat we de veiligheid van kandidaten, vrijwilligers en verantwoordelijken zonder mondmaskers niet kunnen garanderen zullen we hier strikt op toezien. We vragen bij het binnenkomen en vertrekken ook om correct van alcogel gebruik te maken.
 
– We blijven paraat voor alle meldingen aangaande zwerfkatten, verloren/gevonden honden en katten.
 
Aarzel niet om ons te contacteren indien jullie hierbij vragen hebben. #Staysafe!